histamin

Histamine-arm dieet

Bron: NVA Engagement april/mei 1998
Naar het hoofdstuk “Medicijn en Dieet”


Het samenstellen van een dieet en daar een smaakvolle maaltijd van maken is niet altijd even gemakkelijk. We geven hier een voorbeeld van een histamine-dieet. De achtergrondgedachte bij dit dieet is dat histamine invloed heeft op de overdracht van zenuwprikkels en de bloeddruk. Bij dit dieet is het de bedoeling:

  1. Het gebruik van histamine-rijke voedingsmiddelen te beperken. Koop daarbij verse producten, die goed gekoeld bewaard zijn en houd ze niet lang in voorraad. Veel histamine komt voor in vis(conserven), kaas, vleeswaren, zuurkool en gist(extracten).
  2. Voedingsmiddelen die histamine vrijmaken: spinazie, tomaten, avocado, aardbeien, ananas. Dit geldt ook voor ei-eiwit, schaaldieren en varkensvlees, granen en noten. Ook kruiden, alcohol, chocolade en drop vallen in deze groep.
  3. Ook additieven zoals conserveermiddelen en smaakversterkers kunnen een overgevoeligheidsreactie geven.
  4. Sommige medische stoffen zoals röntgencontrastvloeistof en morfine maken histamine vrij.