voeding

Een speciaal en selectief gebruik van voedingsmiddelen en voedingssupplementen. Er kunnen speciale therapeutische diëten nodig zijn om verworven of erfelijke aandoeningen te corrigeren.

Uitgangspunt is dat voedingsstoffen of het weglaten ervan invloed heeft op het gedrag van het (autistische) kind. Het uitzoeken of een dieet voor een bepaald kind positief zal uitvallen en een positieve invloed heeft op de autistische symptomatologie is vaak een langdurig zoeken van de ouders zelf, gesteund door literatuur of een diëtist of andere hulpverlener. Deze omschrijving is overgenomen uit de Engagement Special deel 2 – april/mei 1998

Ervaringen van leden met diëten en vitamines

 • Vitaminen, Gluten-vrij en Caseïne-vrij dieet – ervaringen en discussies
Ervaringen van ouders opgetekend uit ingezonden e-mail en discussies op de NVA-Club
 • Ervaringen zoals beschreven in de Engagement Special deel 2 van april/mei 1998
 • “Ach, Laukie” – Het mooie en moeilijke van een autistisch kind
In dit verhaal wordt terloops genoemd dat ‘melk de boosdoener is’. Boekbespreking: Liesbeth Baars. Engagement april 1999, Auteur: Daniëlle Kraft

Histamine-arm dieet

Beschrijving van dit dieet door een ouder in de Engagement Special deel 2 van april/mei 1998

Voedingssupplementen

 • Voedingssupplement en sportvoeding webshop nederland
  Goedkope voedingssupplementen, sportvoeding en afslankmiddelen webshop.
 • Deze supplementen webshop verkoopt goedkoop voedingssupplementen, sportvoeding en afslankmiddelen.

Gluten- en Caseïnevrij dieet

 • Het Gluten en Caseine vrije dieet in Nederland
  Informatieve website van een moeder met een beschrijving van de resultaten bij haar dochtertje.
 • Deze zeer uitgebreide Amerikaanse website is een goed startpunt voor het dieet. Hier staat praktisch alles wat men in het begin zou moeten weten.
  • Autistic Dietary Therapy
 • Amerikaans messageboard gekoppeld aan gfcfdiet.com. Zeer informatief, bevat echter vaak alleen informatie over produkten die alleen in Amerika te zijn verkrijgen.
 • Website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Hier is veel informatie te vinden over een glutenvrij dieet.
 • Nog meer glutenvrije artikelen, meeste zijn ook caseinvrij, en erg lekker trouwens!
 • Bij dit bedrijf bestelt een van onze leden de enzymen om haar dochterje te helpen met verteren van achtergebleven/verstopte caseine en gluten. HN Zyme Prime is een enzym waarvan het bedrijf beweert dat dit alle andere zaken zoals eiwitten beter helpt te verteren.

Specifieke Koolhydraten Dieet – Specific Carbohydrate Diet – (SCDiet)

SCDiet staat voor Specific Carbohydrate Diet, ook wel het “Specieke Koolhydraten Dieet” genoemd. Dit dieet is ontwikkeld om uw darmen weer in gezonde staat te krijgen. Op de zeer goed opgezette website wordt gemeld dat dit dieet ook bij autisme veel hulp kan bieden. Deze door een enthousiaste ervaringsdeskundige (ex-patient) gemaakte website is een aanrader.
Deze Nederlandstalige (en Engelstalige) website gaat in op de relatie tussen voeding en bepaalde ziektebeelden. Onder het kopje ‘specifieke behandelingen wordt op de relatie voeding-autisme in gegaan. Deze serieuze website is gemaakt door dezelfde enthousiaste ervaringsdeskundige die De Nederlandse SCDiet site heeft opgezet.
Engelstalige groep speciaal voor kinderen met autisme (maar ook met Tourette’s of epilepsie), die het specifieke koolhydraten dieet volgen. Momenteel de grootste groep met de meeste parate kennis.
Engelstalige speciale website voor kinderen met autisme die het SCDieet volgen. Gedegen uitleg over de achtergronden van het dieet. Informatie over het bereiding van voeding, het overwinnen van problemen, verhalen van ouders, veel gestelde vragen…etc etc.
Elaine Gottschal, de auteur van Breaking The Vicious Cycle (het boek over het SCDiet) helpt nu ouders van kinderen met autisme bij het volgen van het Specifieke Koolhydraten Dieet. Deze nieuwsgroep is specifiek bedoeld voor (ouders van) kinderen met autisme.

Vitamine B6 en Magnesium

 • Project rond Vitamine B6 en magnesium
Onder leiding van dr. Rimland gaat in Nederland binnenkort een grootscheeps onderzoek van start rond B6 en magnesium.
Bepaalde varianten van magnesium zijn vele malen krachtiger dan andere varianten. Het “Leaky Gut Syndrome” (lekkende darm syndroom) wordt regelmatig in verband gebracht met autisme

Onderzoek omtrent de invloed van voeding op autisme

 • “De biochemische huishouding van het gemoed”
Dit is een interessant artikel dat enkele basisbegrippen over de neurotransmitters en hun werking weergeeft. Hoe voeding en vitaminen invloed op onze gemoedstoestand hebben. In de literatuur rond autisme wordt aan de combinatie van vitamine B6 met magnesium regelmatig een heilzame werking voor autisten toegeschreven. Dit artikel gaat in op de biochemische werking hiervan.
Dit artikel is via een ‘listserver’ binnengekomen op 31 mei 2000, en nog niet beoordeeld door de NVA. Auteur: Alain Lacroix

 

 

Dit artikel beschrijft de invloed van secretine op het functioneren van mensen met autisme. Met toestemming van de Stichting A.S.K. overgenomen uit A.S.K. Review jaargang 2, nr.4 – mei 1999
Dit is een Engelstalige “Yahoo-groups” mailinglist voor ouders, artsen, hulpverleners etc van kinderen of volwassenen die secretine hebben geprobeerd of willen leren van de ervaringen van anderen.
Het Autism Medical Center (AMC) is een in Nederland gevestigde non-profit organisatie. Het AMC ziet autistisch gedrag vooral als een uiting van een physiologische verstoring. Het AMC stelt zich ten doel de wetenschappelijke kennis en acceptatie rond de biomedische diagnose, behandeling en therapie te vergroten. Over de behandelingen van het AMC te Doorwerth hebben ons zeer veel klachten bereikt. Mensen vertellen ons het gevoel te hebben peperdure medicijnen aangesmeerd te krijgen en zich aan peperdure onderzoeken te ‘moeten’ onderwerpen. Dit wordt doorgaans niet vergoed door de verzekeringsmaatschappijen. Met het gerenomeerde Amsterdams Medisch Centrum (AMC) bestaat geen enkel verband. De directeur van het AMC te Doorwerth, de heer van Kempen was een van de voortrekkers van de inmiddels niet meer bestaande stichting A.S.K.
Zie tevens de reakties op de NVA-Club
De bedoeling van deze Nederlandstalige “Yahoo-groups” mailinglist is om informatie uit te wisselen m .b.t. wetenschappelijk onderzoek naar de biochemische oorzaken en behandelingen van autisme. Men richt zich tot mensen met autisme, ouders en eventueel ook hulpverleners.

Diëten algemene informatie

 • Barbara’s Kitchen
Engelse website waar een van onze leden haar xanthaangom bestelt. Dit is de vervanger voor gluten, maakt het brood meer elastisch en ook eetbaarder. Barbara schrijft dat zij zelf aan voedselintolerantie lijdt. Zij weet dus hoe moeilijk het is om eten te bereiden dat zowel voedzaam, lekker, als goed voor je lichaam is.
Voor vragen met betrekking tot voeding en diëten. tel.(070)3068888.