blog

Autisme en de liefde

Autisme heeft invloed op sociale interactie en zo ook op je (liefdes) relaties. Je hebt een relatie of je bent verliefd. Misschien zoek je een partner maar wil het niet lukken. Emoties in de liefde kunnen voor autisten voor veel verwarring zorgen. Een knuffel kan al als onaangenaam of zelfs vijandig worden ervaren.

Veel mensen hebben allerlei verwachtingen van een relatie. Zoals het luisteren naar elkaar, begrip en interesse tonen. Praten over emoties en misverstanden. Elkaar stimuleren, helpen met persoonlijke ontwikkeling en elkaar accepteren voor wie je bent. De balans hierin is belangrijk, zorg dat je elkaar hierin vindt.

Bespreek autisme met elkaar

In een relatie is het belangrijk om jezelf te kunnen zijn. Hierbij hoort ook je autisme. Inzicht in je eigen autisme kan helpen om je relatie tot een succes te maken. Je kunt hierbij hulp zoeken en zorgen dat zowel jij als je partner zicht ontwikkeld. Probeer open naar elkaar te zijn. Je kunt uitleggen dat bepaalde zaken komen door het autisme. Misschien heeft je partner onrealistische verwachtingen.

Voorbeelden om te bespreken:

  • Wanneer je bedenktijd nodig hebt in een gesprek of na een conflict.
  • Als voor jou niet vanzelfsprekend duidelijk is hoe lang een gesprek duurt en wanneer het stopt.
  • Wanneer jij last krijgt van te veel prikkels en hoe daarmee om te gaan.
  • Waar precies je grenzen liggen.
  • Zodra je contact gaat ervaren als ‘iets moeten’ en hoe jullie dat samen weer kunnen oplossen.

Gevoelens

Empathie is een vaak genoemde term als onderdeel van een goede relatie. Voor iedereen is dit anders. Bij mensen met autisme kan deze eigenschap minder goed of op een andere manier ontwikkeld zijn dan bij iemand zonder autisme.

Sommige mensen met autisme hebben zich van kinds af aan afgesloten voor andermans emoties en lichaamstaal. De ervaringen zijn te heftig. Probeer hier op een andere manier mee om te gaan. Schakel eventueel hulp in van een specialist.

Previous post

Autisme en werk

Next post

This is the most recent story.

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *