blog

Autisme en medicijnen

Autisme is niet te genezen met medicatie. Het is nooit bewezen dat bepaalde medicijnen helpen tegen autisme. Af en toe wordt er wel medicatie voorgeschreven door een arts. Dit is puur als symptoombestrijding tegen bijvoorbeeld angst of agressie. Het kan autisme niet genezen maar helpt in sommige gevallen wel om het wat leefbaarder te maken en beter om te kunnen gaan met extreme uitingen.

Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen constant medicijn gebruik of incidenteel. Bij incidenteel gebruik wordt er medicatie genomen op het moment dat dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld als er een paniekaanval plaatsvind of een agressie bui. Bij constant medicijn gebruik is de medicatie 24 uur per dag. Dit verschilt heel erg per persoon. Er is geen vast recept en medicatie gaat altijd samen met therapie.

Voorbeelden gebruik medicatie

  • Ondersteuning bij het slapen
  • Depressie of andere psychische aandoeningen
  • Sterk verstoorde verbale communicatie
  • Extreme moeite met filteren van informatie, overbelasting in prikkels

Soorten medicatie

Er zijn ontzettend veel verschillende aanbieders en er is veel medicatie die kan worden voorgeschreven door een specialist. Het komt vaak voor dat voorgeschreven medicatie niet direct werkt of zelfs het tegenovergestelde effect kan hebben. Het proces naar de juiste medicatie duurt vaak lang en gaat in goed overleg met de arts of specialist. De arts zal er daarom voorzichtig mee zijn. Soms schrijft een arts deze middelen voor bij klachten:

  • Risperidon bij overprikkeling en agressie
  • Antidepressiva bij prikkelbarheid en agressie.

Voordat medicatie wordt voorgeschreven gaat de specialist eerst proberen de problemen op te lossen zonder medicijnen. Dit omdat de vaak heftige medicatie bijwerkingen heeft zoals een duffe/moedeloze stemming.

Begin nooit zomaar met medicatie of een dieet. Overleg eerst met een arts of specialist.

Previous post

Wat is autisme?

Next post

Voorlichting

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *