Voorlichting

Niet iedereen weet alles over autisme en er bestaan veel misverstanden. Autisme is bij elk persoon verschillend. Een goede voorlichting is belangrijk om deze misverstanden te voorkomen en elkaar beter te begrijpen. Praat over autisme met bijvoorbeeld de leraar op school of je klasgenoten.
Voorlichting kinderen
Heb jij autisme? Wil je het graag bespreekbaar maken op je school? De volgende 2 tips kunnen helpen bij een goede voorlichting over autisme
Kijk een film over autisme
De film ‘De zus van Einstein’ is een voorlichtingsfilm over autisme voor in de klas voor kinderen van 10-14 jaar. Een leuke manier om autisme begrijpbaar te maken voor je klasgenoten of vrienden. Je kunt na afloop van de film uitleggen waar jij jezelf in herkend, of juist niet
Vertel in de klas over autisme
Autisme is bij iedereen weer anders. Maar niet iedereen weet dat. Je klasgenoten begrijpen dan misschien beter wie jij bent als vertelt over autisme. Je kunt bijvoorbeeld een spreekbeurt houden over autisme. Online is er veel informatie te vinden en ook zijn er veel voorbeelden van spreekbeurten. Je kunt vertellen wat autisme precies is en waar je dagelijks mee te maken krijgt.
Voordelen en nadelen
Overleg eerst met je ouders of het slim is om jouw klasgenoten over je autisme te vertellen. Het kan voordelen hebben, maar ook nadelen. Je ouders kunnen je helpen om hier goed over na te denken. Kies altijd waar je zelf het prettigst bij voelt.
Voorlichting ouders
Een autistisch kind? Het kost tijd om te accepteren dat je kind “anders” is. Autisme is iets wat niet over gaat. Aan de andere kant biedt de diagnose een verklaring voor de “problemen” met je kind waar je al langer tegen aanliep. Het is normaal dat je twijfelt aan bepaald gedrag van je kind en het kan opluchten om te horen dat de problemen een naam hebben. Neem contact op met je huisarts en bespreek de zaken waar je tegen aan loopt. Het komt vaak voor dat autisme aanwezig naast een andere stoornis zoals ADHD of epilepsie.
No Comment